Boten uit het water halen is een noodzakelijk onderdeel van het onderhoud ervoor te zorgen dat ze lang meegaan. Het kan een vervelend karwei zijn, maar het is belangrijk om het regelmatig te doen om schade aan de romp van de boot te voorkomen. Het schilderen van de bodem van de boot is ook een belangrijk onderdeel van dit proces, omdat het de boot helpt beschermen tegen corrosie en andere schade die kan optreden wanneer de boot in het water ligt. Door de boten uit het water te halen en hun bodems te schilderen, zet de booteigenaar een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de boten goed onderhouden zijn en nog vele jaren gebruikt kunnen worden. Bovendien, door de kinderen bij dit proces te betrekken, helpen ze niet alleen met het onderhoud, maar leren ze ook belangrijke lessen over verantwoordelijkheid en het belang van het verzorgen van hun bezittingen.