FAQ

veelgestelde vragen

Wat is de verkenners wet?

Een zeeverkenner trekt er samen met anderen er op uit om de wereld om zich heen te ontdekken en meer leefbaar te maken. Een zeeverkenner is eerlijk trouw en houd vol. Een zeeverkenner is spaarzaam sober en zorgt goed voor de natuur. Een zeeverkenner respecteert zichzelf en anderen.

Hoelaat is de opkomts?

Voor welpen is het 12.00 tot 14.00.

Voor scouts is het 12.00 tot 16.00

Voor wilde vaart is het 12.00 tot 16.00 (gaat vaker in overleg)

Wat is Zomerkamp?

Het kamp is het een van de hoogtepunten van het zeeverkenners seizoen. De zeeverkenners gaan in de zomer ongeveer een week op kamp op een andere plek dan het bekende scouting terrein. We gaan altijd in de eerste week van de zomervakantie. De precieze datum van het kamp zal tijdig aan u worden medegedeeld in de vorm van een brief.

Op kamp zal, net zoals op zaterdag, een groot gedeelte van het programma bestaan uit wateractiviteiten en een klein gedeelte uit landactiviteiten. Je slaapt dan in tenten op de kant. De programma’s op kamp zijn afgestemd op een bepaald thema dat per kamp verschilt.

Wat is Pinksterkamp?

Het kamp is het een van de hoogtepunten van het zeeverkenners seizoen. De zeeverkenners gaan in pinksteren een weekend op kamp in Kerkdriel. De precieze datum van het kamp zal tijdig aan u worden medegedeeld in de vorm van een brief.

Op kamp zal niet zoals op zaterdag zijn, het kamp staat in het thema om met anderen groepen wateractiviteiten en wedstrijden te doen. Je slaapt dan in tenten op de kant.

Wat is een lekdag?

Voor veel mensen is zeilen één van die dingen die ze graag willen doen, maar nooit echt de kans krijgen. Gelukkig zijn we een scoutinggroep die regelmatig gaat zeilen op een dode arm van de lek bij Tull en ’t Waal. Dit is een perfecte kans voor mensen om kennis te maken met het zeilen op ander water dan dat ze gewend zijn. Op de Lek is het altijd druk met bootverkeer, dus je moet wel opletten. Maar als je eenmaal de hang van het zeilen te pakken hebt, is het echt heel erg leuk. Je kan dan zo snel varen als je wilt en genieten van het mooie uitzicht. Iedereen die graag zeilt, of denkt dat zeilen iets voor hen is, moet zeker een keer meegaan op een lekdag. Het is echt een unieke ervaring.

De precieze datum zal tijdig aan iedereen worden medegedeeld in de vorm van een brief of te zien op de agenda. We vertrekken dan rond 9.00 in de NieuwHoorn met scouts, wild vaart en de stam. Eenmaal daar verzamelen we met de welpen. Hier gaan we dan met wat meer ruimte zeilen of spelen op de kant. Om 17.00 is dan iedereen weer terug in Utrecht op het scoutingterrein.

Wat is een lekrace?

De leden van de Coen gaan naar een dode arm van de lek bij Tull en ’t Waal maar dan aan de andere kant van een lekdag met andere groepen. Scouts, wild vaart kunnen dan mee doen met dezen race. De race is eigenkracht een ronden doen van de start Tull en ’t Waal rond Cullembor en terug. De precieze datum zal tijdig aan iedereen worden medegedeeld in de vorm van een brief of te zien op de agenda.

Wat heb ik nodig voor installeren?

Zeeverkenners dragen het blauwe (waterscouts) uniform. Dit uniform doe je aan je als je geïnstalleerd bent. Bij het uniform hoort een das. Het blauwe uniform wordt door elke zeeverkenner gedragen die is aangesloten bij scouting Nederland, de kleur van de das verschilt per groep. Bij Scouting JPCoen hoort de Blauw met gele das.

De scoutingblouse moet zelf worden aangeschaft bij de Scoutshop. De blouse kost ongeveer € 40,-. De insignes die op de blouse horen en de das krijgen de zeeverkenners bij de installatie. Het installeren van de nieuwe zeeverkenners gebeurd 1 keer per jaar.

Scoutshop meer info over instalatie

Waar moeten mijn insigne?

Uniform met insignes
  1. Installatieteken Scouting Nederland
  2. Installatieteken speltak waterscouts
  3. Groepsnaambandje
  4. Behaalde insignes
  5. Evenementenbadge laatste evenement
  6. Oude evenementenbadges
  7. Witte strepen voor bootsleiding:
    • één (aan de binnenkant) voor kwartiersmeester
    • twee (aan beide kanten) voor bootsman.
  8. Machtiging bootsleiding (MBL) badges
  9. Leidinglint
  10. Bevoegdheidstekens leiding

Ik vlieg over naar de scouts wat is er anders?

Elke zaterdagochtend hebben de scouts opkomst van 12:00 tot 16:00 uur. Scouts zijn tussen de 11 jaar en 16 jaar verdeeld over verschillende bakken, groepjes die samen verantwoordelijk zijn voor hun eigen boot. De oudere leden hebben daarin een rol als bootsman of kwartiermeester. iedreen scout groeit zijn ervaring en verantwoordelijkheid zodat je later door kan als zelfstandig en vertrouwd zijn boot kan beheersen. De scouts roeien, wrikken en zeilen zowel onder begeleiding als zelfstandig met hun eigen vlet. In de winter dragen zij ook mee aan zorg voor de boten in onderhoud.

Als je het spannend vind overleg dan met je leiding er is bijna altijd wel een mouw aan te passen.

Wat is CWO

Ook binnen de waterscouting speelt het CWO een belangrijke rol. Tijdens de opkomsten leert iedereen stap voor stap zeilen en roeien in een vlet(kielboot). Wie een bepaald niveau behaald volgens de richtlijnen van het CWO kan, soms na het afleggen van een examen,  een diploma krijgen.

Wat is de wet

de wet bestaat uit een aantal positieve regels (geen verboden) die bedoeld zijn als een gids van wat verwacht wordt van een Scout. Ze zijn een deel van de scoutingmethode. De speltakken hebben hun eigen wet. Vaak wordt de wet bij de opening van een bijeenkomst opgezegd of voorgelezen door twee van de leden.

de oude wet van groepen van voor 2010:
Een Scout trekt er samenmet anderen op uit om de wereld om zich heen te ontdekken en deze meer leefbaar te maken. een scout is eerlijk, trouw, en houdt vol. een scout is spaarzaam en sober en heeft zorg voor de natuur. Hij respecteert zichzelf en anderen.

Wie moeten allemaal een VOG

In december 2020 heeft de landelijke raad besloten dat ieder kaderlid(18+) voor alle functies op ieder niveau, kan volstaan met 1 Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dat betekent voor het betrokken kaderlid (18+) dat hij/zij niet voor alle nieuwe functies op een ander niveau nog eens een unieke VOG moet inleveren.