CWO

Hier vind je alles over de verschillende CWO-diploma’s die je kunt halen bij scouting.

Wat is CWO

Het woord CWO is een afkorting van Commissie Watersport Opleidingen. Deze commissie regelt de vaaropleidingen in Nederland. Ook binnen de waterscouting speelt het CWO een belangrijke rol. Tijdens de opkomsten leert iedereen stap voor stap zeilen en roeien in een vlet(kielboot). Wie een bepaald niveau behaald volgens de richtlijnen van het CWO kan, soms na het afleggen van een examen,  een diploma krijgen.

Waarom het CWO?
We vinden het belangrijk dat de zeeverkenners zelfstandig het water op kunnen. Om dit veilig te kunnen doen, moet je wel weten wat je doet. De CWO-diploma’s helpen daarbij. Daarnaast is een diploma verplicht als je op bepaalde vaarwateren wilt varen, of mee wilt doen aan zeilwedstrijden.

Theorie en praktijkexamens (CWO 3)
Samen met de leiding bepaal je of je klaar bent voor een theorie- of praktijkexamen. Zij kunnen je dan inschrijven voor een examenmoment. Bij het examen zijn dan examinatoren/instructeurs uit de regio aanwezig. De theorie examens zijn vaak (niet altijd!) in de Scoutshop in Utrecht. Kan je toch niet op het moment dat het examen is? Geef dit dan even door aan jouw leiding. Hiermee voorkomen we dat we extra kosten moeten maken, of dat er mensen voor niks komen opdagen.

Meer informatie vind je op de site van het CWO(www.cwo.nl) of natuurlijk via de leiding.

Roeien III

Dit CWO-diploma bestaat uit een theorietoets en praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen. Voor de theorie zie het leerboek roeien. Naast de vaardigheden van CWO1/2 roeien moet je ook manoeuvres als varen door bruggen en sluizen, ankeren, aankomen aan hogerwal etc. kunnen. Als laatste moet je leiding kunnen geven aan een vlet en zijn bemanning.

Kielboot zeilen III (gevorderde zeiler)

Dit CWO-diploma bestaat uit een theorietoets en praktijkmomenten waarin je wordt beoordeeld tijdens het varen. Voor de theorie zie het leerboek zeilen/kielboot. Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal, ankeren, loskomen van de grond. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Dit alles onder redelijke omstandigheden tot en met windkracht 6 Beaufort.